Begeleiding school
Groepsvorming en omgaan met moeilijke groepen
Het CPO biedt begeleiding op het gebied van groepsvorming, bestaande uit scholing van de leerkracht en het team en/of de directe begeleiding van een groep. Het doel is altijd het creëren van een positief groepsklimaat waarin kinderen tot ontwikkeling kunnen komen. Gebruikte methoden zijn o.a. ringaanpak, rots en water, meidenvenijn. Er is een theoretisch onderbouwing die de verschillende fases van de groepsvorming inzichtelijk maakt. De begeleiding is ook inzetbaar voor de omgang met moeilijke groepen.
Mindset als basis voor talentontwikkeling
Vanuit de theorie van Carol Dweck bieden we een passend aanbod om de groeimindset in school of een groep te ontwikkelen en zo het beste uit jezelf te halen. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod: breinologie, aangaan van uitdagingen, leren omgaan met fouten, doorzettingsvermogen, leerkuilen, growth en fixed mindset en groeitaal. Het doel is zowel bij kinderen als leerkrachten het vergroten van de intrinsieke motivatie en de positieve benadering van leren. Hierbij zijn ook het stellen van eigen doelen en eigenaarschap belangrijk.
Voorkomen van pesten
Pestgedrag komt helaas veelvuldig voor. De eerste insteek is altijd het preventief benaderen middels het opstellen van beleid, groepsvorming, scholing van personeel in het oppakken van eerste signalen, sociale weerbaarheid en het signaleren en registreren van de sociaal-emotionele ontwikkeling.
NT2 (Nederlands als tweede taal)
Start of zit er een NT2-leerling in je groep? Ook hierin biedt het CPO ondersteuning. We bespreken een aantal eye-openers met betrekking tot NT2 onderwijs. Ook helpen we je op weg met de praktische aanwijzingen en aanpassingen om de leerlingen goed te begeleiden, zodat je als leerkracht ook deze leerlingen vol vertrouwen passend onderwijs kunt bieden.
Meer- en hoogbegaafdheid
Sinds enkele jaren denken we mee met scholen om beleid op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid vorm en inhoud te geven. Daarnaast zijn er mogelijkheden om de leeerkracht en/of leerling te coachen en mee te denken in een passend onderwijsaanbod voor de leerling. Neem contact op om de mogelijkheden te verkennen.
Logopedische screening
Bij de logopedische screening van groep 2 leerlingen wordt gekeken naar de voorwaarden voor en/of ontwikkeling van het leren op gebied van woordenschat, taal, lezen, spelling, mondelinge taalvaardigheid, instructiebegrip, talige rekenvaardigheden en de communicatie met anderen. Tevens selecteren wij kinderen die specialistische zorg nodig hebben vanwege bijvoorbeeld problemen op gebied van articulatie, taalontwikkeling, gehoor / auditieve vaardigheden, mondmotoriek, vloeiendheid, eten en drinken of stem. De logopedisten van het CPO bespreken de bevindingen met de leerkracht en koppelen deze terug aan ouders. Het is ook mogelijk om groep 1 leerlingen te screenen wanneer de leerkracht hier reden toe ziet en vervolg onderzoek uit te voeren.
Jonge Kind
Vanuit de gidsfunctie kan Kempenkind CPO meedenken m.b.t. de jonge (risico) kinderen. We hebben intensief contact met kinderdagverblijf en peuterspeelzaal om peuters zo nodig vroegtijdig te signaleren. Samen met ouders brengen we de ondersteuningsbehoeften in beeld en kijken we welke onderwijssetting het beste aansluit. Deze preventieve aanpak voorkomt dat kinderen op een verkeerde plek starten en er vroegtijdige schoolwisselingen nodig zijn.
Binnen het CPO is expertise opgebouwd m.b.t. het jonge kind: hoe verloopt de normale ontwikkeling van baby naar peuter en kleuter? Welke interventies kunnen worden ingezet indien de ontwikkeling van het jonge kind anders of opvallend verloopt? We stemmen af met ouders, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en maken deel uit van een netwerk met Medisch Kleuterdagverblijf (MKD), Kinderdagcentrum (KDC), behandelgroepen Kentalis en andere voorschoolse voorzieningen. Hierdoor zijn de lijntjes kort.
Crisisbegeleiding
Is er op korte termijn intenstieve begeleiding, een consult of advies nodig? De kracht van het CPO zit ook in de snelheid en flexibiliteit waarmee een hulpvraag kan worden opgepakt.